Google desktop

Google Desktop is een zoekprogramma voor op je eigen computer. Het is je eigen persoonlijke Google. Heb je iets nodig, waarvan je weet dat je het ergens op je harde schijf hebt? Met Google Desktop kun je het zeker vinden. Of het nu gaat om een email, een foto of een tekst die je lang geleden hebt gemaakt. Google Desktop kan het voor je vinden. De werking is vergelijkbaar met die van Google, je vult een zoekwoord in, en Google zoekt op je computer naar bestanden met deze zoekwoorden. Ook krijg je een korte omschrijving met de tekst waar je zoekterm in staat. Had je dat belangrijke bericht nu in je email binnen gekregen, of staat het in je map met documenten? Google zoekt het voor je uit. Probeer nu eens wat Google Desktop voor jou kan betekenen, heb je een foto die je al langere tijd kwijt bent, maar die je graag voor je vakantie nog eens zou willen bewonderen? Ga dan eens wat zoektermen proberen in Google Desktop en hopelijk wordt je foto dan snel gevonden. Dit geldt ook voor andere documenten want Google Desktop kan alles doorzoeken. Typ de juiste zoektermen in en binnen een fractie van een seconde geeft Google Desktop weer wat hij heeft kunnen vinden op je computer.

Waar zoekt Google Desktop in?

Google Desktop ondersteunt een groot aantal bestandstypen. Zo wordt er in je eigen Gmail gezocht, maar bijvoorbeeld ook in HTML bestanden die je op je computer hebt staan. Verschillende mailprogramma's worden doorzocht, bijvoorbeeld ook Thunderbird. Google desktop zoekt zowel door Microsoft Office bestanden (Word, Excel en Powerpoint), als door die van OpenOffice.org. Ook doorzoekt Google Desktop je mappen op namen van bestanden. Zoals je ziet is Google Desktop heel veelzijdig. Het is daarom een goede manier om hier eens gebruik van te maken als je wat foto’s of andere documenten kwijt bent. Misschien heb je zelf al uren gezocht, maar als je nu gebruikt maakt van Google Desktop en kiest dat hij alles voor je mag zoeken kun je zomaar binnen een paar seconden de zoekgeraakte documenten terug vinden. Ook op je werk is het een goede methode, je hebt dan vaak zoveel documenten dat je ze vaak in andere mappen stopt. Als jij de naam nog weet dan kan Google Desktop het document voor je opzoeken en weet je meteen waar je het document hebt gelaten. Zelf ordenen kan ook een optie zijn, maar vaak houd je dat maar een korte tijd vol en dan kun je weer gebruik maken van Google Desktop.

Nog meer functies van Google Desktop

Als je Google Desktop hebt geïnstalleerd, en je gebruikt Google om internet te doorzoeken, dan worden ook automatisch de gevonden resultaten van Google Desktop bij de lijst met zoekresultaten toegevoegd. Dit is heel handig, omdat je soms meer op je computer hebt staan dan je had verwacht. Of misschien wil je de gevonden resultaten op internet bewerken in een van de bestanden op je computer waar je al mee bezig was. Deze heb je er dan gelijk bij. Ook maakt Google Desktop kopieën in het cachegeheugen van bestanden die je hebt gewijzigd. Als je dan toch een oude versie terug wilt zetten, of je hebt het bestand per ongeluk verwijderd, dan kun je het via Google Desktop weer herstellen.